Waar moet ik op letten als ik saffraan ga kopen?

Op deze pagina zetten we het antwoord voor je op een rij en laten we zien waarom je bij Païz Saffron aan het juiste adres bent voor aantrekkelijk geprijsde saffraan van superieure kwaliteit.

1 – Welk Saffraan type is het?

Er zijn verschillende saffraan types die aangeven welk stuk van een saffraan draad je eigenlijk koopt.

De saffraan is afkomstig van de bloem Crocus Sativus. Op elke Crocus Sativus groeien maximaal vier bloemen, ieder met drie draden. Voor iedere gram saffraan zijn meer dan 150 bloemen nodig.

1. Sargol: dit is het uiterste puntje van de saffraan draad. Sargol is van hoge kwaliteit vanwege het ontbreken van gele of oranje draden. Sargol is makkelijk te herkennen aan zijn volle en dieprode kleur en korte draden. Sargol saffraan bevat echter vaak ook kruimels en gebroken draden.

2. Super Negin: de meest waardevolle en zeldzame vorm van saffraan. Super Negin saffraan staat niet alleen bekend als de krachtigste, maar ook als de saffraan met de mooiste esthetische eigenschappen. Super Negin draden zijn langer in lengte en bevatten geen gele of oranje draden. De draden zijn symmetrisch gesneden en bevatten geen kruimels. Bij het vergelijken van alle saffraan types, is Super Negin het meest gewild voor diegenen die het beste van het beste willen.

3. Negin: in vergelijking met Sargol en Super Negin is Negin langer in lengte en bevat enkele gele en oranje delen als onderdeel van de draden. Het aroma, de kwaliteit en de zuiverheid zijn nog steeds goed, maar je betaalt wel voor sommige delen van de gele en oranje draden die van mindere kwaliteit zijn.

4. Pushal: Pushal saffraan is de goedkoopste en meest verkochte saffraan in winkels. Omdat saffraan wat prijziger is, profiteren veel distributeurs van consumenten door hen de oranje en gele delen van de draad te verkopen om hun winstmarges te vergroten. De gele draden hebben geen waarde, waardoor de consumenten in werkelijkheid veel meer betalen voor een inferieur product.

Super Negin Païz Saffron saffraan

2 – Waar komt het vandaan?

Perzische saffraan (uit Iran dus) is bijna altijd van hoge kwaliteit, zolang het wordt gekocht via een vertrouwde bron. Daarnaast zijn het klimaat, de ligging, de bodem en de biologische oogstmethoden van Iran perfect voor saffraan.

Onze saffraan komt oorspronkelijk uit de provincie Khorasan (Iran), waar de beste kwaliteit saffraan ter wereld wordt geproduceerd. Onze saffraan wordt met de hand geplukt, en tijdens het plukken wordt de lage kwaliteit saffraan zorgvuldig verwijderd, waardoor alleen ‘Super Negin’ kwaliteit overblijft.

3 – Wat voor kwaliteit heeft onze saffraan?

De kwaliteit van de saffraan, naast het type saffraan is te meten aan de hand van drie hoofdfactoren: Crocin (kleursterkte), Safranal (geursterkte) en Picrocrocin (smaaksterkte). 
Deze waarden worden vervolgens door het ISO onderverdeeld in 3 kwaliteitsgroepen: Grade 1 (hoogste kwaliteit), Grade 2 (middelmatige kwaliteit), Grade 3 (minste kwaliteit).

De ISO 3632-2 hanteert de volgende waarden:

Crocin (kleursterkte):

Grade 1 gemiddeld >190
Internationale gemiddelde >230
Païz Saffron gemiddelde >255

Safranal (geursterkte):

Grade 1 gemiddeld >20-50
Internationale gemiddelde >20-50
Païz Saffron gemiddelde >40-50

Picrocrocine (smaaksterkte):

Grade 1 gemiddeld > 80
Internationale gemiddelde > 85
Païz Saffron gemiddelde > 90

Conclusie

Bij Païz Saffron ben je aan het goede adres voor aantrekkelijk geprijsde saffraan van superieure kwaliteit. Ga dus snel naar de Shop en bestel jouw saffraan!

Ga naar de shop